HISTORIKK

Kort om oss
SIL Håndball var pioner innen denne idrettsgrenen i Østfold fylke.
Sarpsborg Idrettslag (SIL) ble stiftet 12. november 1931. SIL startet med håndball allerede i 1940 som en av de aller første i Østfold fylke.

SIL Håndball er allianseidrettslag med SIL. Det vil si at SIL Håndball har egen økonomi og eget organisasjonsnummer adskilt fra SIL. Det er viktig for SIL Håndball og være en del av det store idrettsmiljøet i SIL.

SIL Håndball har i dag ca 330 medlemmer og har lag i de aller fleste årsklasser på jentesiden. På guttesiden har vi lag i enkelte årsklasser og samarbeider med andre klubber for å finne løsninger slik at vi kan tilby håndball for gutter i flere årsklasser. SIL Håndball har seniorlag kvinner som for tiden spiller i 1. og 3. divisjon. I tillegg har SIL et samarbeid på herresiden med Halden topphåndball. Mens HTH stiller A lag i Rema100ligaen stiller SIL B lag i 2.divisjon. Vår hjemmebane er Sarpsborghallen hvor det er tre baner med fine garderobeforhold.

Klubben har knyttet til seg profesjonelle medarbeidere på flere viktige områder, både sportslig, administrativt og økonomi, samt markedsarbeide. Totalt har klubben 3 ansatte. Dette er viktig for å sikre kontinutet i vårt arbeide.

 

Håndballhistorien
1931 Stiftelse 12. november. Opptatt i Østfold Distriktslag for Idrett 26. november.

1932 Opptatt i Østfold Friidrettskrets 23. februar.

1934 Trykt klubbavis startet (den håndskrevne som var utgitt allerede fra stiftelsen, fortsatte å komme ut).

1935 Damegruppe stiftet i februar. Reidar Sørlie; norsk rekord i diskos.

1937 Etter forslag fra SIL ble kretsmesterskap for gutter innført, som det første i landet.

1938 3. mars opprettet SIL ren guttegruppe. Den fikk i løpet av året 84 medlemmer.

1939 Gunnar Sørlie vant stavsprang for gutter, junior, og ble dermed SILs første Norgesmester. SIL delt Holmenkollstafetten for første gang.

1940 SIL innførte håndball og var et av de første lagene i Østfold som innførte denne idrettsgren. Badstua på Harebakk ble påbegynt.

1941 Badstua innviet 24. juni. Den 17. juni innstilte SIL sin idrettslige virksomhet og 30. juli ble lagets midler overlevert NS-representant i Sarpsborg.

1944 SILs Eldre stiftet, i all hemmelighet (pga. krigen).

1945 Virksomheten i laget gjenopptatt. Orienteringsgruppe opprettet. Gruppa innmeldt i Norges Orienteringsforbund. Innledet samarbeid med Idrettslaget "Wega", Gøteborg.

1946 SIL vant Østfoldstafetten. Andrelaget ble nr. 1. i sin klasse. På initiativ fra SIL ble Sarpsborg Idrettsråd stiftet.

1947 Anders Lunde Nordisk mester i orientering for lag. SIL kretsmester i håndball for første gang. Olavslekene innstiftes.

1948 SIL oppretter treningsnemnd som skal samordne treningen i lagets forskjellige grupper.

1949 SIL arrangerer Norges Friidrettsforbunds ting. Lagets styre utvides til 7 medlemmer. Statutter for "Tärnbäck's Hederspris" settes opp.

1950 SIL arrangerer internasjonalt "Elitestevne" med sterk amerikansk deltagelse. Fint arrangement med stor oppslutning. SIL til hovedserien i friidrett.

1951 Kjell Mangseth dobbelt Norgesmester, - på 100 og 200 m løp. Propaganda-uken "Bli aktiv idrettsmann" arrangeres. SIL-posten deles ut i 4.000 eksemplarer til byens husstander. Lagets styre utvides til 8 medlemmer. Landskamp i 11 manns håndball på Stadion.

1952 Jentegruppe i friidrett opprettes. Fra tidligere hadde man en guttegruppe. SILs damer deltar i NM - friidrett.

1953 Olavslekene arrangeres med deltakelse av svenske, japanske og jugoslaviske idrettsmenn. Stevnet ble en suksess med ca. 3600 tilskuere.

1954 Sverre Strandli 2. plass i EM, slegge. Medlemstur til EM i Bern. I samarbeid med Østfold Friidrettskrets arrangeres SIL NM i friidrett i august.

1955 Sverre Strandli får Norges Friidrettsforbunds gullmedalje for fremragende idrettsinnsats. Gudrunn Aagaard kommer inn på damelandslaget i friidrett.

1956 Lagets 25 års jubileum blir feiret 10. november. 150 til stede. Olavslekene blir arrangert på Stadion med publikumsrekord for idrettsstevner i Østfold, 5600 betalende tilskuere. Sverre Strandli deltar i OL i Melbourne.

1957 Aldri tidligere har SIL hatt en så god sesong. Elsie Kollerød (Hansen) vinner NM i spyd for kvinner senior. Norgesrekorder settes også av Sverre Strandli og Ulf Greaker. Under NM i friidrett tok SIL 3 gull, 1 sølv og 2 bronsemedaljer. Laget ble nr. 2 etter Tjalve. Medlemstallet er oppe i 800.

1959 Oddvar Krogh setter norsk rekord med 63,35. SIL arrangerer en vellykket propagandauke og utgir i denne sammenheng "SIL-posten" i avisformat. Den blir utdelt gratis til samtlige byens husstander. Styret tar opp arbeidet med å bygge på badstua.

1960 Sarpsborg Skiklubb går sammen med SIL. Tilmeldt Østfold Skikrets og Norges Skiforbund. SIL overtar "Kafe Fønix". Strandli setter norsk rekord med 63,45. SIL arrangerer NM i friidrett.

1961 SIL får tillatelse av Sarpsborg kommune til å bygge hoppbakke i Kulås. Idéen strander på økonomiske og organisatoriske vanskeligheter. Håndballgruppa deltar med 9 lag i kretsserien. Løypenettet i Kjerringåsen under opparbeidelse.

1962 Per Sonerud går av som formann etter 23 sammenhengende år. Sverre Strandli setter norsk rekord i slegge med 63,88 meter.

1963 Kulåssprinten arrangeres for første gang. 6 eliteløpere deltar og Hallgeir Brenden vinner. Løypeopplegget på Kjerringåsen er blitt ferdig i løpet av året. Det er satt opp 7 tavler med oversiktskart over løypene. Løypekart for turgående er trykt i samarbeid med SOL, og etterspørselen er stor. Det arbeides med en ytterligere utvidelse av løypenettet etter at første etappe er ferdig. SIL arrangerer landslagsmønstring i friidrett. Oddvar Krogh setter ny norsk rekord i slegge med 64,83m.

1964 "Ørnulf" og SIL går sammen, hvorpå det vedtas nye lover. Oddvar Krogh kaster 65,80 under landskamp (Norge, Sverige, Italia) i Roma. Nordisk rekord.